Heeft mijn huurwoning een redelijke huur?
Gepubliceerd op 17 oktober 2010Door: Mr. D. Sikking
Leiden, 18 oktober 2010 - Huren wordt steeds populairder. Mede dankzij de crisis en de onrust op de woningmarkt willen meer mensen met een modaal inkomen liever een woning huren dan kopen. Ten opzichte van 2 jaar geleden is het aantal mensen van deze groep dat voor een huurwoning kiest, verdubbeld. Door die extra vraag worden de huurprijzen opgedreven. Wat veel huurders niet weten is dat hier in veel gevallen iets aan te doen is.
De vrije sector
Veel woningen die te huur worden aangeboden lijken in de vrije sector te vallen. Vaak onterecht, met alle gevolgen van dien. Er zijn voorbeelden bekend waar huurders € 440,- per maand teveel betaalden en daarnaast ook nog eens een flink bedrag aan huurtoeslag misliepen. En dat alles doordat de gevraagde huur niet ‘redelijk’ bleek.
De redelijke huur
De redelijke huur van een woning kan worden vastgesteld aan de hand van een puntentelling. Met deze telling wordt de kwaliteit van een woning in punten uitgedrukt en zo kan de maximale huurprijs worden bepaald. De woning krijgt punten voor bijvoorbeeld het aantal vierkante meters, de ligging en luxe van de voorzieningen. Ook kunnen er voor gebreken punten worden afgetrokken. Wanneer een woning boven de 141 punten uitkomt dan valt die woning in de vrije sector. In de regel zijn dat alle woningen van 80 m2 en meer. Hiermee ligt dan ook meteen de huurprijs van de woning boven de huurtoeslaggrens. Hoort een woning in de vrije sector thuis, dan kan aan de hand van het puntenstelsel nog wel bepaald worden wat een redelijke huur zou moeten zijn maar de verhuurder is niet verplicht zich daaraan te houden.
Het kan ook zijn dat het aan de hand van de huurprijs lijkt of een woning in de vrije sector valt maar op basis van de puntentelling niet in de vrije sector thuis hoort. De kwaliteit van de woning komt dus niet overeen met de gevraagde huurprijs. Gelukkig kan daar iets aan gedaan worden.
De huurcommissie
Gedurende de eerste 6 maanden kan iedere huurder naar de huurcommissie gaan om zijn aanvangshuur te laten toetsen. De huurcommissie is door de overheid in het leven geroepen om te informeren en adviseren op het gebied van huren. Blijkt uit het onderzoek van de huurcommissie dat de woning niet in de vrije sector thuishoort, dan doet de huurcommissie uitspraak wat volgens hen op grond van de puntentelling een redelijke huurprijs is. De verhuurder moet zich aan de nieuwe, redelijke huur houden. Dit kan u dus maandelijks veel geld schelen en het teveel betaalde kunt u terugvorderen.
Ingewikkeld
Het lijkt allemaal ingewikkeld: puntentellingen, huurcommissie en bijbehorende formulieren.
Voor sommige een reden om het dan maar te laten. En dat terwijl het u niet alleen maandelijks veel geld kan schelen, ook kunt u het teveel betaalde geld terug vorderen. Gelukkig zijn er allerlei instanties zoals bijvoorbeeld Het Juridisch Loket of de lokale Rechtswinkel die u kunnen adviseren op het gebied van huren. Ook zijn er bedrijven zoals huurikteduur.nl die voor u de hele gang naar de huurcommissie uit handen nemen. Wel zo gemakkelijk.
Over de auteur: Mr. D. Sikking Mr. Sikking is eigenaar van Huurikteduur.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op www.huurikteduur.nl |
Huurikteduur.nl heeft mij uitstekend geholpen bij de vaststelling van de punten van mijn gehuurde kamer en het teveel betaalde van bijna € 3.000,-- bij de verhuurder terug weten te halen. Ik vond het fijn dat dit op basis van no cure no pay kon.