Huisjesmelkers onder vuur
Gepubliceerd op 19 april 2012Door: Michael van Helden
Overbewoning, achterstallig onderhoud, te hoge huren en zelfs wietplantages. Sommige eigenaren van huurhuizen maken er een potje van. Ook studenten hebben er last van; zij huren een kamer en komen er na niet al te lange tijd achter dat iemand anders er al woont en dat diegene meer recht heeft op de woning dan zijzelf. Vaak hebben deze studenten al een fors bedrag vooraf betaald dat ze vervolgens nooit meer terug zien, maar staan dan wel mooi op straat.
Aanpak huisjesmelkers
Deze malafide huiseigenaren worden in de volksmond ook wel huisjesmelkers genoemd. Zij waren onlangs in het nieuws omdat zowel de gemeente Rotterdam als de gemeente Den Haag aankondigden dat ze huisjesmelkers harder wilden gaan aanpakken. De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar zelfs steun in de Tweede Kamer gezocht om de misstanden te bestrijden, hetgeen heeft geleid tot een onderzoek naar een nieuwe wet op dit gebied.
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft 20 maart 2012 aan de Tweede Kamer geschreven dat gemeenten huisjesmelkers mogelijk harder kunnen aanpakken. Verhuurders die slecht met hun panden omgaan, kunnen een boete krijgen of mogelijk zelfs een verbod op verhuur. Helpt een boete voor een huisjesmelker niet, dan kan een slechte verhuurder het beheer van een pand uit handen worden genomen.
Het probleem is van alle tijden en speelt uiteraard niet alleen in ons land. Ook in België bijvoorbeeld heeft men last van huisjesmelkers. Het verschil is dat bij onze zuiderburen de huisjesmelkers keihard worden aangepakt, terwijl in Nederland de discussie eigenlijk nog maar net is losgebarsten. Waar in ons land lagere en hogere overheden al een tijdje zinnen op met name bestuursrechterlijke maatregelen, is men in België al een stapje verder gegaan en worden huisjesmelkers ook strafrechterlijk en fiscaal vervolgd.
"Het is een verschijnsel van alle tijden", zegt Michel Vos, onderzoeker aan de Rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gespecialiseerd in juridische maatregelen tegen overlast in en om de woning. "Rond 1900 is de woningwet van kracht geworden om huisjesmelkers aan te pakken", legt de onderzoeker uit. Gemeenten kunnen met een beroep hierop een bestuurlijke boete of een dwangsom opleggen. "Dat kan zelfs al vóór een tweede of derde overtreding om herhaling te voorkomen. Bij een overtreding is de dwangsom dan direct verbeurd."
Bovengenoemde bestuursrechterlijke maatregelen die in Nederland gehanteerd worden, klinken an sich afdoende maar de maatregelen zijn vaak moeilijk uitvoerbaar, bijvoorbeeld omdat er uiterst vage constructies bedacht worden door de huisjesmelkers waardoor het moeilijk is om de juiste schuldige te pakken te krijgen. Ook kan je niet zomaar iedere huiseigenaar als malafide bestempelen en is er dus vaak tijdrovend en duur onderzoek voor nodig.
Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes: een bekende Haagse huisjesmelker is in januari van dit jaar opgepakt vanwege fraude met electriciteitsrekeningen en verregaande verwaarlozing van zijn huizen. Het is te hopen voor zowel huurders als bonafide verhuurders dat andere gemeenten het voorbeeld van Den Haag gaan volgen en creatieve middelen vinden om huisjesmelkers definitief de wacht aan te zeggen.
Huisjesmelker van het jaar verkiezing
Huisjesmelkers irriteren dusdanig dat er zelfs een huisjesmelker van het jaar verkiezing bestaat. De organisatoren zijn ROOD en de LSVb op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Met de verkiezing willen de organisaties de gevolgen van de kam
Over de auteur: Michael van Helden In het dagelijks leven is Michael actief bij webwinkel leverancier Directshop en webwinkel leverancier voor de verhuurbranche Rentpro. Michael is getrouwd en vader van Louise. |
Geen reacties bij dit artikel.