Veranderingen aan een huurhuis aanbrengen
Gepubliceerd op 11 februari 2020Door: Redactie
Veranderingen aan een huurhuis aanbrengen
Wanneer je het budget hebt, dan is het mogelijk om een woning te kopen. Als je budget niet toereikend is, dan blijft er niets anders over dan een woning te huren. Er zijn ook mensen die bewust voor een huurhuis kiezen om zo flexibel te blijven. Maar wat als je veranderingen in of aan je huurhuis wilt aanbrengen?
Huurwoning renoveren
Stel dat je heerlijk in je huurhuis woont en ook het plan hebt om hier nog vele jaren te blijven wonen, maar de keuken of badkamer zijn gedateerd. Je kunt natuurlijk overleggen met de verhuurder of hij een nieuwe badkamer of keuken wil plaatsen. Maar de verhuurder zal in de regel nooit zomaar een badkamer of keuken vervangen omdat deze er enkel gedateerd uitziet. Helemaal niet als alles nog goed functioneert. Je kunt dan beslissen om op eigen kosten een nieuwe badkamer of keuken te plaatsen. Dit mag alleen als je ook daadwerkelijk toestemming hebt gekregen van de verhuurder. Dit geldt ook als de veranderingen die je aanbrengt ten voordele zijn van de huurwoning. Het is daarom verstandig om nooit zonder de verhuurder in te lichten over te gaan tot renovatie. Zorg dat je eerst goede afspraken met de verhuurder maakt en toestemming krijgt. Weigert de verhuurder de renovatie, dan moeten daar natuurlijk wel goede redenen aan ten grondslag liggen. Zo kan de verhuurder weigeren als de renovatie de woning minder verhuurbaar maakt of als de waarde van de woning daalt door de renovatie.
Buitenzijde van de woning
Ook aan de buitenzijde van de woning mag je nooit zomaar veranderingen toepassen. De verhuurder mag ook veranderingen weigeren als deze gemakkelijk te verwijderen zijn. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan een schotelantenne. Je staat er misschien niet eens bij stil dat dit een verandering is aan de buitenzijde van de woning, maar ook hier moet je toestemming voor vragen.
Huurdersbelang
Alle onroerende zaken die met de woning verbonden zijn, worden verzekerd onder de opstalverzekering van de verhuurder. Een opstalverzekering vergelijken is als huurder daarom niet nodig. Maar dan komt de vraag hoe het zit met de nieuwe badkamer of keuken die je geplaatst hebt. Deze zaken vallen
inderdaad niet onder de opstalverzekering van de verhuurder, want deze verzekering is afgestemd op de originele waarde van de woning. Er is dan sprake van een zogenaamd huurdersbelang. Onder het huurdersbelang vallen alle zaken die je zelf aan de woning verbeterd hebt, maar die niet mee te nemen zijn bij een verhuizing. Naast een nieuwe badkamer en keuken, vallen hier ook een parketvloer of een verlaagd plafond onder. Het huurdersbelang is wel te verzekeren door de huurder. Het huurdersbelang valt onder de inboedelverzekering. Ook voor huurders is het altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten en tot een bepaald maximum is hier het huurdersbelang bij meeverzekerd.
Over de auteur: Redactie Dit artikel is geplaatst door de redactie van Huur.nl |
Geen reacties bij dit artikel.