Sociale huurwoningen niet meer te betalen
Gepubliceerd op 30 augustus 2012Door: Michael van Helden
Sinds vorig jaar oktober is het toegestaan de huur voor nieuwe huurders van sociale huurwoningen met maximaal 120 euro per maand te verhogen. De maatregel om de prijzen in lijn te brengen met andere huurwoningen lijkt echter te grote gevolgen te hebben, mensen met lagere inkomens kunnen de huur niet meer opbrengen.
Sociale huurwoningen
Sociale huurwoningen zijn huurwoningen die goedkoper zijn en daarom geschikt voor mensen die moeite hebben om voor hun eigen huisvesting te zorgen. De woningen zijn (meestal) eigendom van een woningcorporatie die de controle heeft over de verhuur van de huizen. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moeten mensen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er een inschrijving zijn bij de betreffende corporatie, moet er vaak een huisvestingsvergunning worden aangevraagd om aan te tonen dat de huurder in dezelfde plaats gaat werken en ook het inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaalde grens. Dat betekent dat de mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning vaak niet veel financiële ruimte hebben, en nu de maatregel is ingevoerd om de huur voor nieuwe huurders te verhogen is verhuizen eigenlijk geen optie meer.
Voormalig minister Donner heeft de maatregel vorig jaar ingevoerd in gebieden waar het lastig is een sociale huurwoning te vinden, zoals huurwoningen in Amsterdam en Utrecht. De doelgroep, mensen met lagere inkomens, kan de huur echter niet meer betalen; mensen die sinds vorig najaar zijn verhuisd, zijn gemiddeld 42 procent van hun inkomen kwijt aan huur. Dat is voor velen niet op te brengen.
Dat zijn de conclusies van de Woonbond en andere organisaties die zich met de huizenmarkt bezighouden, in een rapport dat gisteren verscheen.
Rapport
Het rapport is voor een deel gebaseerd op honderden klachten die de Woonbond bij haar meldpunt heeft binnengekregen.
De meeste klachten zijn afkomstig van woningzoekenden. Zij zijn het slachtoffer van de maatregel en lopen tegen de sterk verhoogde huurprijzen aan. De Woonbond stelt dan ook dat de woningmarkt in Utrecht en Amsterdam alleen nog maar verder vastloopt.
De prijzen voor sociale huurwoningen zijn door de stijging meer in lijn met mensen die een reguliere woning huren, volgens de Woonbond dus een maatregel die grote gevolgen heeft.
Over de auteur: Michael van Helden In het dagelijks leven is Michael actief bij webwinkel leverancier Directshop en webwinkel leverancier voor de verhuurbranche Rentpro. Michael is getrouwd en vader van Louise. |
Geen reacties bij dit artikel.